Jag har fotograferat länge men innan digitalkameran var jag sparsam, jag letade länge innan jag tog mitt foto. Det kan kanske ha sina fördelar, man tänker efter innan och fotot är genomtänkt. Men det kan det bli med digitalkamera också. Men nu har jag större möjligheter att göra misstag, för att få den "perfekta" bilden. Jag kan ta MÅNGA bilder på ett och samma motiv. Jag tycker att jag kan släppa loss på ett annat sätt när jag vet att jag kan leka fram en bild. Det är mer lockande att experimentera också, att testa nya konstiga vinklar, olika avstånd, olika inställningar. Att ta en bildserie är också roligare när man inte behöver tänka på kostnaden. Där kan guldkornen vänta på att bli fångade. 

Det bästa sättet att bli bra som fotograf är att träna, träna och åter träna. Och det har man mer eller mindre obegränsade möjligheter till med digitala kameror. Byt vinkel, ändra ljuset, ta bildserier, öka/minska avståndet. Själv är jag väldigt intresserad av att fotografera med makroinställning. Det är en sorts närbildsinställning som finns på vissa objektiv. Det flesta av mina bilder är tagna med makro. Man kan gå ännu närmare än jag har gjort. Oftast när man har makroinställning är det bara autofokus på kameran, man kan inte ställa in själv.

Blixt är svårt att använda på ett bra sätt. Ljuset känns oäkta och stelt. Men vid motljusfotografering kan man få till häftiga effekter. T ex om man tar ett porträtt med solen bakom huvudet på modellen. Utan blixt täcks ansiktet med skugga. Annars kan man använda en extern blixt. De flesta kameror har uttag för en extra blixt. Den kan man hålla en bit från kameran och på så vis få en mjukare belysning.

När man fotograferar inomhus eller av annan orsak inte har tillräckligt med solljus kan man annars använda sig av lampor kompletterade med olika former av reflexskärmar. Reflexskärmar används för att mjuka upp skuggor så de inte blir för skarpa. Man kan lätt göra reflexskärmar genom att spika ihop en ram att spänna vitt papper på. För att få fram spännande belysning, prova att flytta ljuskällan eller skärmar. Experimentera.

Man kan mäta sig fram till "rätt" ljus med exponeringsmätare. Men jag har aldrig satt mig in i det ordentligt, tycker bättre om att prova mig fram.

Komposition av bilden är viktig för att få en bra dramatik i bilden. När du ska ta ett porträtt, ta inte bilden rakt framifrån, halvprofil är mer tilltalande. Se till att ansiktet kommer ganska centralt i bilden. Ett landskapsfoto kräver annan tanke. Få med något i förgrunden, en gren, några grässtrån, ett hustak. Rama in men det behöver inte täcka alla sidor. Sätt helst inte huvudattraktionen exakt i mitten av bilden, vrid det lite åt sidan. Men använder du autofokus, ha en bit av huvudmotivet i mitten så att kameran känner av avståndet.

Sidan är under uppbyggnad